Wednesday, December 9, 2009
Δημιουργήθηκε πανάλαφρη εύκαμπτη μπαταρία από χαρτί!
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Friday, September 11, 2009
Sunday, August 30, 2009
Μικροσκόπιο της IBM αποκαλύπτει την ανατομία ενός μορίου
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, ωθεί τις τεχνολογίες μικροσκοπίας στα άκρα και υπόσχεται να βοηθήσει σημαντικά τη βιομηχανία νανοτεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει υλικά και συσκευές μεγέθους λίγων εκατομμυριοστών του χιλιοστού.
Περίπου όπως οι ακτίνες Χ διαπερνούν το σώμα και δίνουν εικόνες της εσωτερικής ανατομίας, το μικροσκόπιο ατομικής δύναμης μπορεί τώρα να βλέπει «μέσα» από τα νέφη ηλεκτρονίων που περιβάλλουν τα μόρια για να απεικονίζει την ατομική ραχοκοκαλιά τους.
Το δείγμα ου εξετάστηκε σε αυτή την περίπτωση ήταν το πεντακένιο, ένα μακρόστενο μόριο μήκους 1,4 νανομέτρων αποτελούμενο από 22 άτομα άνθρακα και 12 άτομα υδρογόνου.
Στις εικόνες διακρίνονται εξάγωνα σχήματα που αντιστοιχούν στους πέντε δακτύλιους άνθρακα που υπάρχουν στο πεντακένιο. Ακόμα και οι θέσεις των ατόμων υδρογόνου (των μικρότερων ατόμων που υπάρχουν) μπορούν να υπολογιστούν με βάση την εικόνα.
Το AFM βασίζεται σε μια μικροσκοπική μεταλλική ακίδα που πλησιάζει το δείγμα σε πολύ μικρή απόσταση και μετρά τις δυνάμεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στην ακίδα και το δείγμα.
Για να αυξήσουν την ανάλυση του συστήματος, οι ερευνητές χρειάστηκε να σταθεροποιήσουν το μικροσκόπιο και κυρίως να τελειοποιήσουν το σχήμα της ακίδας και την τροποποίησαν χημικά, ώστε να μπορεί να πλησιάσει ακόμα περισσότερο το δείγμα, σε απόσταση μόλις ενός νανομέτρου, χωρίς να κολλήσει πάνω του.
Το AFM λειτούργησε σε συνθήκες κενού και θερμοκρασίας -268 βαθμών Κελσίου, κοντά στο απόλυτο μηδέν.
Το νέο πείραμα του ερευνητικού κέντρου της IBM στη Ζυρίχη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα της IBM που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, και αυτή στο Science.
Σε εκείνη την περίπτωση οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το AFM για να μετρήσουν τα ηλεκτρικά φορτία ατόμων -η κατανόηση της μεταφοράς φορτίων σε ατομικό επίπεδο έχει κρίσιμη σημασία για τις νανοσυσκευές που θα διαδεχθούν τα σημερινά τσιπ υπολογιστών.
πηγή
Monday, July 6, 2009
Ο πρώτος κβαντικός επεξεργαστής στερεάς κατάστασης
Ένα βήμα πιο κοντά οι πανίσχυροι κβαντικοί υπολογιστές: Χρησιμοποιώντας κατασκευαστικές τεχνικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ημιαγωγών, Αμερικανοί φυσικοί δημιούργησαν τον πρώτο κβαντικό επεξεργαστή στερεάς κατάστασης, ικανό να επιλύει δύο κατηγορίες μαθηματικών προβλημάτων.
Στους σημερινούς υπολογιστές, η μονάδα πληροφορίας είναι το bit, το οποίο λαμβάνει τιμές είτε «0» είτε «1». Οι πληροφορίες αποθηκεύονται ως συνδυασμοί των δύο αυτών ψηφίων .
Στους κβαντικούς υπολογιστές, το αντίστοιχο του bit είναι το κβαντικό bit, ή qubit. Χάρη σε μια κβαντική ιδιότητα που ονομάζεται υπέρθεση, το qubit μπορεί να λαμβάνει τιμές «0» ή «1» ή και τα δύο μαζί. Οι συνδυασμοί αυτοί αυξάνουν θεαματικά τη μνήμη και την ταχύτητα των κβαντικών υπολογιστών.
διαβάστε περισσότερα...
Sunday, June 21, 2009
Νέο επαναστατικό υλικό για την κατασκευή τσιπ
Το πολλά υποσχόμενο υλικό είναι το τελλουρίδιο του βισμουθίου και η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο “Science Express”, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ και του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, υπό τους Yulin Chen και Zhi-un Shen.
Το νέο υλικό επιτρέπει στα ηλεκτρόνια στην επιφάνειά του να «ταξιδεύουν» χωρίς καμία απώλεια ενέργειας σε θερμοκρασίες δωματίου, ενώ μπορεί να παραχθεί από τις υπάρχουσες τεχνολογίες ημιαγωγών. Μπορεί έτσι να οδηγήσει σε μια τελείως νέα γενιά ηλεκτρονικών (spintronics), που θα αποτελεί την μετεξέλιξη των συμβατικών ηλεκτρονικών, καθώς θα χρησιμοποιεί την περιστροφή (spin) του ηλεκτρονίου για να μεταφέρει τις πληροφορίες.
Οι ερευνητές, κάνοντας πειράματα στο τελλουρίδιο του βισμουθίου (ένωση του στοιχείου τελλούριο με το βισμούθιο), διαπίστωσαν ότι, παρά την υπερθέρμανση του μετάλλου, τα ηλεκτρόνιά του συμπεριφέρονται…άψογα, ρέοντας χωρίς καμία αντίσταση.
Ευτυχώς, από την άποψη των μελλοντικών πρακτικών εφαρμογών του, το νέο υλικό είναι σχετικά απλό για να δημιουργηθεί και να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, χωρίς να χρειάζονται δραστικές αλλαγές στην υφιστάμενη τεχνολογία ημιαγωγών.
Monday, June 8, 2009
Wednesday, April 22, 2009
Κβαντομηχανική - Το πείραμα της διπλής σχισμής
Για το τέλος αφήσαμε μερικά Java Applets για να κατανοήσετε καλύτερα το φαινόμενο:
http://dide.ser.sch.gr/ekpaideutikoi/ekp_yliko/lessons/Physics/Slit1/sxismi.html
http://leandros.physics.uoi.gr/labs/labs/applets/peirama08.html
http://leandros.physics.uoi.gr/labs/labs/applets/peirama07.html
http://users.sch.gr/apouliassis/Quantum%20Mechanics/two_slit.htm
Saturday, April 11, 2009
Κατοχύρωση Επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των τμημάτων Επιστήμης Υλικών των Πανεπιστημίων Πατρών και Κρήτης
Απόσπασμα από το προεδρικό διάταγμα:
1. με την έρευνα και ανάπτυξη, παραγωγή, τυποποίηση, ποιοτικό έλεγχο, πιστοποίηση και εμπορία υλικών όπως (α) κεραμικά, πολυμερή, ύαλοι, μέταλλα, υγροκρυσταλλικά υλικά, σύνθετα υλικά, υλικά κατασκευών,ευφυή υλικά, (β) ημιαγώγιμα υλικά, υπεραγώγιμα υλικά,
μαγνητικά υλικά, νανοϋλικά και νανοδομημένα υλικά,οπτικά, οπτοηλεκτρονικά, φωτονικά υλικά, πολυμερικά και γενικότερα μοριακά υλικά που χρησιμοποιούνται
στην ηλεκτρονική, οπτοηλεκτρονική και στις τηλεπικοινωνίες, (γ) βιοϋλικά, βιοσυμβατά υλικά, υλικά βιολογικών εφαρμογών και άλλων υλικών με εφαρμογές στη
φαρμακευτική, οδοντιατρική και ιατρική. Οι παραπάνω δραστηριότητες νοούνται τόσο σε εργαστηριακή όσο και σε βιομηχανική κλίμακα και περιλαμβάνουν τη σύνθεση, μορφοποίηση, επεξεργασία, χαρακτηρισμό, μοντελοποίηση και προσομοίωση υλικών,
2. σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς παραγωγής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, και όπου η έρευνα και η ανάπτυξη νέων προηγμένων υλικών είναι απαραίτητες για την πρόοδο σε κάθε δραστηριότητα παραγωγής και διανομής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών,
3. ως επιστήμονες σε οργανισμούς και υπηρεσίες του
δημοσίου τομέα και της αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικά εργαστήρια που έχουν την ευθύνη του επισήμου ελέγχου, ανάπτυξης και σχεδιασμού υλικών,
4. ως επιστήμονες σε οργανισμούς, εργαστήρια και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και της αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικά εργαστήρια που αναλαμβάνουν την εκπόνηση
μελετών για την εγκατάσταση, πιστοποίηση και επιθεώρηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας υλικών και τη διαπίστευση εργαστηρίων μελέτης υλικών,
5. ως εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια, λύκεια, φροντιστήρια, δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.), Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) και λοιπούς φορείς δευτεροβάθμιας και μετα−δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στη διδασκαλία μαθημάτων επιστήμης και τεχνολογίας υλικών, αλλά και λοιπών σχετικών με τα υλικά μαθημάτων θετικών επιστημών,
6. ως ερευνητές σε θέματα Επιστήμης των Υλικών σε Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), ερευνητικά κέντρα, ερευνητικά ινστιτούτα, ιδρύματα ερευνών και τμήματα έρευνας επιχειρήσεων και
7. ως πραγματογνώμονες συντάσσοντας τεχνικές εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις σε θέματα Επιστήμης των Υλικών.
Μπορείτε να διαβάσετε το προεδρικό διάταγμα εδώ.
Monday, March 16, 2009
Πειραματική επίστρωση επουλώνει αυτόματα τις γρατζουνιές στα αυτοκίνητα
Μια επίστρωση από πολυμερές υλικό που επινόησαν Αμερικανοί ερευνητές επουλώνει αυτόματα τις γρατζουνιές της όταν εκτεθεί στο ηλιακό φως, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αυτοκίνητα, έπιπλα και άλλα προϊόντα που μοιάζουν πάντα σαν καινούργια.
«Αναπτύξαμε ένα πολυμερές υλικό που έχει την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται με την έκθεση στον ήλιο» δήλωσε ο Μάρεκ Ούρμπαν του Πανεπιστημίου του Νότιου Μισισιπή, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science.
«Ουσιαστικά, δημιουργείς μια γρατζουνιά και η γρατζουνιά εξαφανίζεται» συνέχισε ο ερευνητής σε συνέντευξή του στο δικτυακό τόπο του περιοδικού.
Η νέα επίστρωση βασίζεται στη χιτοζάνη, μια ουσία που παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα με χημική τροποποίηση της χιτίνης, από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός των καρκινοειδών όπως οι αστακοί και οι γαρίδες. Οι ερευνητές απλά ανέμειξαν τη χιτοζάνη με πολυμερή υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως για επιστρώσεις, όπως αυτές που προστατεύουν τις βαφές των αυτοκινήτων.
Όταν η μικροσκοπική δομή της επίστρωσης διαταραχθεί από μια γρατζουνιά, η χιτοζάνη αντιδρά στο υπεριώδες φως σχηματίζοντας χημικές αλυσίδες που ενώνονται με τα γειτονικά υλικά.
Η αντίδραση σταδιακά εξομαλύνει τη γρατζουνιά και σχεδόν την εξαφανίζει σε διάστημα μιας περίπου ώρας.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν πειραματιστεί μόνο με πολύ λεπτές γρατζουνιές, όπως αυτές που θα δημιουργούσε η λεπίδα ενός ξυραφιού. «Δεν έχουμε κάνει δοκιμές για να δείξουμε πόσο φαρδιά μπορεί να είναι» δήλωσε ο Ούρμπαν στο Reuters.
Τόνισε πάντως ότι το νέο υλικό μπορεί να παραχθεί από ευρέως διαθέσιμα υλικά, σε αντίθεση με άλλες περίπλοκες και ακριβές επιστρώσεις που αυτοεπιδιορθώνονται.
Το μειονέκτημα, παραδέχονται οι ερευνητές, είναι ότι η νέα επίστρωση δεν μπορεί να επουλώσει το ίδιο σημείο πάνω από μία φορά.
Tuesday, February 17, 2009
Απίστευτο μάθημα προγραμματισμού απο το Stanford
Η επιστήμη υπολογιστών και ο προγραμματισμός δεν είναι προνόμιο μόνο των πληροφορικάριων. Αυτό για να μην έχουμε σχόλια για το που κολλάει το βιντεο με την επιστήμη των υλικών.
Thursday, February 5, 2009
Επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Επιστήμης Υλικών
α) του τμήματος Επιστήμης των Υλικών, της σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και
β) του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, της σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Professional_privilleges
Διαβάστε το κείμενο εδώ.