Monday, March 16, 2009

Πειραματική επίστρωση επουλώνει αυτόματα τις γρατζουνιές στα αυτοκίνητα

Μια επίστρωση από πολυμερές υλικό που επινόησαν Αμερικανοί ερευνητές επουλώνει αυτόματα τις γρατζουνιές της όταν εκτεθεί στο ηλιακό φως, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αυτοκίνητα, έπιπλα και άλλα προϊόντα που μοιάζουν πάντα σαν καινούργια.

«Αναπτύξαμε ένα πολυμερές υλικό που έχει την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται με την έκθεση στον ήλιο» δήλωσε ο Μάρεκ Ούρμπαν του Πανεπιστημίου του Νότιου Μισισιπή, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science.

«Ουσιαστικά, δημιουργείς μια γρατζουνιά και η γρατζουνιά εξαφανίζεται» συνέχισε ο ερευνητής σε συνέντευξή του στο δικτυακό τόπο του περιοδικού.

Η νέα επίστρωση βασίζεται στη χιτοζάνη, μια ουσία που παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα με χημική τροποποίηση της χιτίνης, από την οποία αποτελείται ο εξωσκελετός των καρκινοειδών όπως οι αστακοί και οι γαρίδες. Οι ερευνητές απλά ανέμειξαν τη χιτοζάνη με πολυμερή υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως για επιστρώσεις, όπως αυτές που προστατεύουν τις βαφές των αυτοκινήτων.

Όταν η μικροσκοπική δομή της επίστρωσης διαταραχθεί από μια γρατζουνιά, η χιτοζάνη αντιδρά στο υπεριώδες φως σχηματίζοντας χημικές αλυσίδες που ενώνονται με τα γειτονικά υλικά.

Η αντίδραση σταδιακά εξομαλύνει τη γρατζουνιά και σχεδόν την εξαφανίζει σε διάστημα μιας περίπου ώρας.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν πειραματιστεί μόνο με πολύ λεπτές γρατζουνιές, όπως αυτές που θα δημιουργούσε η λεπίδα ενός ξυραφιού. «Δεν έχουμε κάνει δοκιμές για να δείξουμε πόσο φαρδιά μπορεί να είναι» δήλωσε ο Ούρμπαν στο Reuters.

Τόνισε πάντως ότι το νέο υλικό μπορεί να παραχθεί από ευρέως διαθέσιμα υλικά, σε αντίθεση με άλλες περίπλοκες και ακριβές επιστρώσεις που αυτοεπιδιορθώνονται.

Το μειονέκτημα, παραδέχονται οι ερευνητές, είναι ότι η νέα επίστρωση δεν μπορεί να επουλώσει το ίδιο σημείο πάνω από μία φορά.

πηγή