Tuesday, April 27, 2010

Πως συμπεριφέρεται μια σταγόνα νερού...

Εκπληκτικό video!


Share

Wednesday, April 14, 2010

Υπερελαστικό μέταλλο θα σώζει κτίρια και... ασθενείς!


Ένα υπερελαστικό κράμα μετάλλου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων, καθώς και σε καθετήρες για ακόμα πιο λεπτές ιατρικές επεμβάσεις παρουσίασαν ιάπωνες επιστήμονες.



Το πρωτοποριακό κράμα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, διατηρεί τη «μνήμη» του σχήματός του, έχει δηλαδή την ιδιότητα να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα αν παραμορφωθεί.

Επιπλέον, αντέχει σε τάσεις δύο φορές μεγαλύτερες από το κράμα νικελίου-τιτανίου.

«Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κτίρια σε σεισμογενής περιοχές. Τα κτίρια παραμορφώνονται από τους σεισμούς, το υπερελαστικό κράμα όμως μπορεί να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση» ανέφερε ο Τ. Ομόρι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου.

Εκτός από ελαστικό, το νέο κράμα είναι και πιο όλκιμο, μπορεί δηλαδή να υποστεί πλαστική παραμόρφωση και να πάρει το σχήμα πολύ λεπτών συρμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι το υπερελαστικό κράμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κράμα νικελίου-τιτανίου στους καθετήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα για επεμβάσεις αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι).

«Η αντοχή στον εφελκυσμό είναι πολύ υψηλή, οπότε το κράμα μπορεί να πάρει το σχήμα ενός πολύ λεπτού σύρματος που θα καταφέρνει εύκολα να φτάσει σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος» εξηγεί ο δρ Ομόρι.

«Με τα σημερινά ιατρικά εργαλεία νικελίου-τιτανίου, η διάμετρος του σύρματος είναι υπερβολικά μεγάλη για να μπορεί να φτάσει και στον εγκέφαλο. Μάλιστα το υπεραστικό κράμα αλλάζει μαγνητικές ιδιότητες όταν δέχεται τάσεις, ιδιότητα που θα το καθιστούσε ιδανικό και για αισθητήρες», καταλήγει.

Πηγή: studentsinxanthi.gr