Friday, December 17, 2010

Έρχονται αλλαγες στον περιοδικό πίνακα!


Ο περιοδικός πίνακας θα γίνει πιο συγκεκριμένος για δέκα στοιχεία.

Πρόκειται για αλλαγές που αντικατροπτίζουν επακριβώς το πώς μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία αυτά στη φύση.

Τα στοιχεία που θα αλλάξουν ατομικά βάρη είναι το υδρογόνο, το λίθιο, ο άνθρακας, το οξυγόνο, το χλώριο, το βόριο, το άζωτο, το πυρίτιο, το θάλλιο και το θείο.

Οι ακριβείς μετρήσεις των ισότοπων του άνθρακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν την καθαρότητα τροφών όπως του μελιού και της βανίλιας.

Επιπλέον, οι ισοτοπικές μετρήσεις του αζώτου και της χλωρίνης χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση των ρύπων στο νερό των ποταμών.

Τα ατομικά βάρη αυτών των 10 στοιχείων θα εκφράζονται πια με κατώτατα και ανώτατα όρια στον περιοδικό πίνακα.

Για παράδειγμα, το θείο μέχρι στιγμής είχε ένα σταθερό ατομικό βάρος στο 32.065.

Τώρα, ο πίνακας θα γράφει το κατώτατο βάρος 32.059 και το ανώτατο 32.07, αναλόγως του που βρίσκεται μέσα στη φύση.

"Με άλλα λόγια, γνωρίζοντας το ακριβές ατομικό βάρος μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις ρίζες και το παρελθόν ενός συγκεκριμένου στοιχείου μέσα στη φύση" γράφει ο Ουάιζερ στην έκθεση του στο περιοδικό Chemistry International.

Πηγή




Share

Friday, October 8, 2010

Οι Έλληνες που εργάστηκαν με τους Νομπελίστες Φυσικής 2010 στο γραφένιο

Το Νόμπελ Φυσικής 2010 πήραν οι Αντρέι Γκέιμ, και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, για την ανακάλυψη του γραφενίου.
Ωστόσο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι μαζί με τους Νομπελίστες εργάστηκαν και Έλληνες καθηγητές Επιστήμης των Υλικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον Καθηγητή του τμήματος Επιστήμης των Υλικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πρόεδρο του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ Γαλιώτη Κωνσταντίνο και τους Κων/νος Παπαγγελής, Γιάννης Παρθένιος και Γεωργία Τσουκλέρη, με αρκετές δημοσιεύσεις πάνω στο γραφένιο και μετρήσεις με φασματοσκοπία Raman.
Από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετείχε ο Καθηγητής Ελ. Λοιδωρίκης.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε κι εδώ.

Share

Friday, September 24, 2010

10 χρόνια Επιστήμης των Υλικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Το τμήμα Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών έκλεισε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας και μας τα παρουσιάζει σε ένα κείμενο 100 σελίδων, με το πρόγραμμα σπουδών, τους διδάσκοντες που το στελέχωσαν, το ερευνητικό έργο που παρήγαγαν σε αυτά τα 10 χρόνια και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Το κείμενο θα το βρούμε σε pdf εδώ: 10 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος (αποτίμηση)


Share

Monday, September 13, 2010

Τεχνητό δέρμα για να «ντύσουμε» τα ρομπότ

Δέρμα που θα έχει την ικανότητα να «αισθάνετα» την αφή κατασκεύασαν επιστήμονες στα εργαστήρια του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια.

Το λεπτό εύκαμπτο υλικό είναι ενσωματωμένο με μικροσκοποικους καλωδιακούς ημιαγωγούς που του δίνουν τη δυνατότητα να «αισθάνεται».

Πάντως, εκτός τα ρομπότ, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει την αίσθηση της αφής στα προσθετικά άκρα.

«Η ιδέα βασίζεται στο να υπάρξει κάποιο υλικό που θα λειτουργεί σαν το ανθρώπινο δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει την ικανότητα να αισθάνεται όταν ακουμπά αντικείμενα», εξηγεί ο καθηγητής Αλι Τζαβεϊ.

«Οι άνθρωποι ξέρουν για παράδειγμα πως να κρατήσουν στα χέρια τους ένα αβγό χωρίς να το σπάνε. Αν θέλαμε λοιπόν στο μέλλον να βάλουμε το οικιακό ρομπότ να κρατήσει αβγό θα χρησιμοποιούσαμε αυτήν την τεχνολογία», πρόσθεσε.

Υπήρξαν και προηγούμενες προσπάθειες για την κατασκευή δέρματτος χωρίς επιτυχία, καθώς τα υλικά ήταν είτε πολύ άκαμπτα είτε κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Saturday, July 10, 2010

Το πρωτόνιο είναι μικρότερο απ'οτι γνωρίζαμε

Μια νέα μέτρηση του πρωτονίου δείχνει ότι το σωματίδιο είναι 0,00000000000003 χιλιοστά μικρότερο απ’ όσο νομίζαμε.

Μπορεί αυτό να μοιάζει ασήμαντο για εσάς, αλλά οι φυσικοί έχουν φρικάρει. Ελπίζω αυτό να μην σημαίνει ότι θα πάψουμε να υπάρχουμε νωρίτερα απ’ όσο νομίζαμε.

Το μέγεθος του πρωτονίου χρησιμοποιείται στην κβαντική ηλεκτροδυναμική, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές φόρμουλες μπορεί να είναι λανθασμένες από την αρχική παρουσίασή τους.

Αυτό επηρεάζει και άλλα πεδία. Για παράδειγμα, τον τρόπο που οι αστρονόμοι υπολογίζουν τα χημικά στοιχεία των γαλαξιών και των νεφών αερίων χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία.

Και παρότι αυτή η διαφορά στο μέγεθος εξακολουθεί να μην εντυπωσιάζει εμάς, οι επιστήμονες την λαμβάνουν υπόψη λίγο πιο σοβαρά.

Μιλώντας στο Nature ο φυσικός του πανεπιστημίου της Βασιλείας Ingo Sick είπε ότι “είναι μια πολύ σοβαρή ανακολουθία”, σημειώνοντας ότι “υπάρχει πραγματικά κάτι σοβαρά λάθος κάπου”.

Ο Jeff Flowers επιστήμονας του Εθνικού Φυσικού Εργαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι αυτό είναι “ένα σημαντικό ανακάτωμα και μπορεί να σημαίνει μια ολοκληρωτική αναθεώρηση της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, πιθανώς ανοίγοντας την πόρτα σε μια νέα θεωρία”.

Πριν απ’ αυτό οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ακτίνα του πρωτονίου ήταν 0,8768 φεμτόμετρα. Η νέα ανακάλυψη έγινε μετά από ένα δεκαετές πείραμα από το Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλάνκ στο Garching της Γερμανίας.

πηγή
Share

Sunday, May 30, 2010

Πτυχίo Επιστήμης Υλικών & ETY ως προσόν διορισμού

 
Σε απάντηση σχετικού εγγράφου σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας πληροφορούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, τα ακόλουθα:

1) Στο «Προσοντολόγιο» (Π.Δ/γμα 50/2001, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), γίνεται αναλυτική περιγραφή των απαιτούμενων προσόντων διορισμού για ορισμένους βασικούς για την λειτουργία των οργανισμών του δημοσίου κλάδους, όπως π.χ. ΠΕ Διοικητικός- Οικονομικός, ΠΕ Πληροφορικής, κ.λ.π. Εννοείται πως η παράθεση στο «Προσοντολόγιο» αυτών των κλάδων είναι εντελώς ενδεικτική, καθώς με τους οργανισμούς ή κανονισμούς τους οι διάφοροι φορείς του δημόσιου τομέα, μπορούν να προβλέψουν και άλλους κλάδους για την κάλυψη των ειδικότερων υπηρεσιακών τους αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό, στον κάθε φορέα εναπόκειται, ανάλογα με τις ειδικότερες υπηρεσιακές του ανάγκες και με γνώμονα το αντικείμενο των μονάδων που θα στελεχωθούν, ο καθορισμός με τον οργανισμό ή κανονισμό του των κλάδων προσωπικού που κρίνονται απαραίτητοι για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, καθώς και ο καθορισμός με τις οικείες οργανικές διατάξεις ή με την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων, των τίτλων σπουδών, που καθορίζονται ως τυπικά προσόντα διορισμού συγκεκριμένων κλάδων ή ειδικοτήτων.
Όσον αφορά, ειδικότερα, στα προσόντα διορισμού, κριτήριο αποτελεί η βασική αρχή που διέπει το «Προσοντολόγιο», σύμφωνα με την οποία τα κατά περίπτωση κλάδου ή ειδικότητας απαιτούμενα προσόντα συνδέονται με τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας κατά βαθμίδα εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ). Κατά συνέπεια, για την κάλυψη θέσεων προσωπικού επί μέρους κλάδων ή ειδικοτήτων, όλων των κατηγοριών, ως προσόν διορισμού απαιτείται το κατά περίπτωση ειδικότητας ομώνυμο ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος σχολών της ημεδαπής, ή ισότιμος, αντίστοιχης ειδικότητας, σχολών της αλλοδαπής.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι απόφοιτοι των εν λόγω Τμημάτων έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων στο Δημόσιο κ.τ.λ. ομώνυμου κλάδου ή σε αντίστοιχους κλάδους, για τους οποίους στην σχετική προκήρυξη ορίζεται ως τυπικό προσόν διορισμού και ο εν λόγω τίτλος σπουδών, είτε με ρητή αναφορά του, είτε ως αντίστοιχο (ή ταυτόσημο) κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο.
Στην περίπτωση, βέβαια, της αντιστοιχίας (ή ταυτοσημίας) απαιτείται σχετική βεβαίωση, η οποία πιστοποιεί ότι το πτυχίο περί του οποίου πρόκειται στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο ενός από τα πτυχία που ζητούνται με την προκήρυξη, την οποία χορηγεί το αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου (άρθρο 26 παρ. 2 του Π.Δ/τος 50/2001, όπως ισχύει).
2) Επιπλέον, με πρωτοβουλία της υπηρεσίας μας, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και λοιποί φορείς του Δημόσιου Τομέα έχουν λάβει γνώση ενημερωμένων πινάκων, στους οποίους αναγράφονται αναλυτικά όλες οι ειδικότητες (τίτλοι σπουδών, κατευθύνσεις ή ειδικεύσεις) που παρέχει σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, κατά βαθμίδα εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και τα πτυχία των εν λόγω Τμημάτων, τα οποία ειδικότερα καταχωρήθηκαν στο γνωστικό τομέα των ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη κατά την δημιουργία νέων κλάδων και ειδικοτήτων ή/και τον καθορισμό σχετικών προσόντων διορισμού. Οι εν λόγω πίνακες βρίσκονται δημοσιευμένοι και στο δικτυακό τόπο της ΓΓΔΔΗΔ, www.gspa.gr, στην ενότητα Δημόσια Διοίκηση και ειδικότερα στα θέματα Οργάνωσης, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και του κάθε ενδιαφερόμενου.

3) Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα των αποφοίτων των συγκεκριμένων Τμημάτων να συμμετέχουν, ως υποψήφιοι, σε προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, καθώς στον συγκεκριμένο κλάδο δεν τίθεται, καταρχήν, περιορισμός στον κύκλο των πτυχίων ή διπλωμάτων που γίνονται δεκτά ως προσόντα διορισμού για την κάλυψη θέσεων φορέων του δημοσίου τομέα, διευρύνοντας τις δυνατότητες των οργανισμών να αξιοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού, κατά τη στελέχωσή τους.

Τέλος, όσον αφορά στη δυνατότητα διορισμού των αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Εκπαιδευτικών Λειτουργών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποκλειστικά αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο οποίο διαβιβάζεται το παρόν, με συνημμένη τη σχετική επιστολή σας, για τις δικές του ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας.

Το παρόν διαβιβάζεται και στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να το λάβει υπόψη του κατά την επεξεργασία των προκηρύξεων.


Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης


Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος

 Διαβάστε περισσότερα εδώ
Share

Monday, May 3, 2010

“Ελαστικό νερό” από Ιάπωνες επιστήμονες

Πραγματικά αυτή τη φορά οι Ιάπωνες επιστήμονες ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Αυτό που βλέπετε στη παραπάνω φωτογραφία είναι “ελαστικό νερό” (elastic water), δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία, αποτελείται από 95% νερό και έχει υφή σαν ζελέ. Από ότι αναφέρει το Gizmodo, το εν λόγω “ελαστικό νερό” δημιουργείται όταν αναμίξουμε 2 γραμμάρια πηλό (clay), με μία μικρή ποσότητας μίας οργανικής ύλης και νερό. Σε πολλούς ίσως φανεί σαν μία ασήμαντη ανακάλυψη, σαν ένα ζελέ που δεν τρώγεται. Ωστόσο όμως δεν είναι έτσι. Από ότι μπορώ να κρίνω από την εικόνα, φαίνεται αρκετά πιο σταθερό και συμπαγές και αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελείται κυρίως από νερό, είναι εντυπωσιακό. Όπως αναφέρει και ο editor από το Gizmodo, αν καταφέρουν να αυξήσουν την πυκνότητα του, ώστε να είναι ακόμα πιο σταθερό και συμπαγές, τότε ίσως να αποκτήσει αρκετές χρήσης. Π.χ. θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη ιατρική σαν κάποιο είδος εμφυτεύματος, είτε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πλαστικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Πηγή


Share

Wednesday, April 14, 2010

Υπερελαστικό μέταλλο θα σώζει κτίρια και... ασθενείς!


Ένα υπερελαστικό κράμα μετάλλου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή αντισεισμικών κτιρίων, καθώς και σε καθετήρες για ακόμα πιο λεπτές ιατρικές επεμβάσεις παρουσίασαν ιάπωνες επιστήμονες.



Το πρωτοποριακό κράμα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, διατηρεί τη «μνήμη» του σχήματός του, έχει δηλαδή την ιδιότητα να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα αν παραμορφωθεί.

Επιπλέον, αντέχει σε τάσεις δύο φορές μεγαλύτερες από το κράμα νικελίου-τιτανίου.

«Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κτίρια σε σεισμογενής περιοχές. Τα κτίρια παραμορφώνονται από τους σεισμούς, το υπερελαστικό κράμα όμως μπορεί να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση» ανέφερε ο Τ. Ομόρι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου.

Εκτός από ελαστικό, το νέο κράμα είναι και πιο όλκιμο, μπορεί δηλαδή να υποστεί πλαστική παραμόρφωση και να πάρει το σχήμα πολύ λεπτών συρμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι το υπερελαστικό κράμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κράμα νικελίου-τιτανίου στους καθετήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα για επεμβάσεις αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι).

«Η αντοχή στον εφελκυσμό είναι πολύ υψηλή, οπότε το κράμα μπορεί να πάρει το σχήμα ενός πολύ λεπτού σύρματος που θα καταφέρνει εύκολα να φτάσει σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος» εξηγεί ο δρ Ομόρι.

«Με τα σημερινά ιατρικά εργαλεία νικελίου-τιτανίου, η διάμετρος του σύρματος είναι υπερβολικά μεγάλη για να μπορεί να φτάσει και στον εγκέφαλο. Μάλιστα το υπεραστικό κράμα αλλάζει μαγνητικές ιδιότητες όταν δέχεται τάσεις, ιδιότητα που θα το καθιστούσε ιδανικό και για αισθητήρες», καταλήγει.

Πηγή: studentsinxanthi.gr

Sunday, March 21, 2010

Μανδύας… κάνει τα πάντα αόρατα!

Στη δημιουργία ενός μανδύα από φωτονικούς κρυστάλλους, δια του οποίου κατέστη δυνατό να γίνει αόρατο από όλες τις οπτικές γωνίες μία επιφάνεια χρυσού, προχώρησαν Γερμανοί και Βρετανοί ερευνητές.



Ο μανδύας έχει διαστάσεις 100 επί 30 εκατομμυριοστόμετρα, ενώ το αντικείμενο που έκανε αόρατο ήταν κατά δέκα φορές μικρότερο. Το μυστικό των «μάγων» ερευνητών είναι πως κατορθώσαν «να αλλάξουν την ταχύτητα και την κατεύθυνση προς την οποία ταξιδεύει το φως μέσα από το υλικό, να αλλάξει ο δείκτης διάθλασης του υλικού».
Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να αυξηθούν οι διαστάσεις του μανδύα, καθώς και του αντικειμένου που είναι δυνατό να καταστεί αόρατο, κάτι που ενδεχομένως γίνει εφικτό, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, σε δέκα χρόνια.
Το επίτευγμα κατέστη δυνατό από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, με επικεφαλής τον Tolga Ergin, και του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον πρωτοπόρο στις σχετικές έρευνες περί αορατότητας καθηγητή John Pendry .
Έως σήμερα, οι μανδύες που είχαν δημιουργηθεί είχαν τη δυνατότητα να μετατρέψουν σε αόρατα ορισμένα αντικείμενα μόνο σε δύο διαστάσεις, ενώ ήταν ορατά από την τρίτη διάσταση. Ο νέος μανδύας, ο πρώτος που κάνει αόρατες και τις τρεις διαστάσεις, αποτελείται από ειδικούς φακούς που εξαφανίζουν το φως, καθώς αυτό διαχέεται από το προς απόκρυψη αντικείμενο προς τον παρατηρητή.
Σημαντικά ποσά έχουν διατεθεί από τον αμερικανικό στρατό στις έρευνες και είναι αρκετές οι ερευνητικές ομάδες που εργάζονται στην αορατότητα διεθνώς, επιχειρώντας να "χειραγωγήσουν" το φως.

Πηγή:cosmo.gr

Tuesday, March 16, 2010

Δημιουργία ηλεκτρισμού μέσω νανοσωλήνων άνθρακα!

Επιστήμονες του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα φαινόμενο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ισχυρά ενεργειακά κύματα να ταξιδέψουν μέσω μικροσκοπικών «συρμάτων» (νανοσωλήνων άνθρακα). Η ανακάλυψη, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πολλά υποσχόμενο φαινόμενο, που ανοίγει ένα νέο πεδίο ενεργειακής έρευνας, ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή Μάικλ Στράνο του τμήματος χημικών-μηχανικών του αμερικανικού πανεπιστημίου και παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Nature Materials”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα θερμικό κύμα (ένας κινούμενος παλμός θερμότητας) που «ταξιδεύει» μέσα στο νανο-σύρμα, συμπαρασύρει ηλεκτρόνια καθ’ οδόν, δημιουργώντας έτσι ηλεκτρικό ρεύμα. Ο κρίσιμος παράγων είναι η χρήση ηλεκτρικά και θερμικά αγώγιμων νανοσωλήνων άνθρακα (με διάμετρο ελάχιστα νανόμετρα, δηλαδή δισεκατομμυριοστά του μέτρου), που είναι επικαλυμμένοι με ένα στρώμα άκρως ευαίσθητου καυσίμου, το οποίο παράγει θερμότητα μέσω αποσύνθεσης.

Το καύσιμο «ανάβει» στην μια άκρη του σωλήνα με την χρήση μιας ακτίνας λέιζερ ή ενός σπινθήρα υψηλής τάσης. Με τον τρόπο αυτό, παράγεται ένα θερμικό κύμα που κινείται με ταχύτητα στο εσωτερικό του νανοσωλήνα άνθρακα, όπως η φλόγα που καίει ένα φιτίλι. Η θερμότητα του καυσίμου μέσα στο νανοσωλήνα ταξιδεύει χιλιάδες φορές ταχύτερα από το ίδιο το καύσιμο, αναπτύσσοντας θερμοκρασία γύρω στους 2.700 βαθμούς Κελσίου. Το αστραπιαία κινούμενο αυτό θερμικό κύμα, όπως αποδείχτηκε, ωθεί ηλεκτρόνια κατά μήκος του σύρματος (νανοσωλήνα), παράγοντας ηλεκτρισμό.

Τα θερμικά κύματα έχουν μελετηθεί μαθηματικά εδώ και πάνω από 100 χρόνια, όμως οι ερευνητές του ΜΙΤ έδειξαν για πρώτη φορά ότι ένα τέτοιο κύμα, κατά μήκος ενός νανο-σύρματος, μπορεί να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα
. Μετά από μια σειρά πειραμάτων, το σύστημα που δημιουργήθηκε μέχρι στιγμής (αλλά μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο στο μέλλον) παράγει, σε σχέση με το βάρος του, 100 φορές μεγαλύτερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με το ισοδύναμο βάρος μιας μπαταρίας λιθίου-ιόντων.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι πρακτικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας. Είναι όμως πιθανό ότι θα καταστήσει εφικτή τη λειτουργία υπερβολικά μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ενός αισθητήρα (π.χ. για παρακολούθηση του περιβάλλοντος) ή μιας ιατρικής νανοσυσκευής (που θα μπαίνει στο ανθρώπινο σώμα), με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα κόκκο ρυζιού!

Θεωρητικά τουλάχιστον, σύμφωνα με τους αμερικανούς επιστήμονες, τέτοιες συσκευές δεν θα χρειάζονται επαναφόρτιση. Επίσης, θα ήταν δυνατό να συνδυαστούν πολλά μαζί «σύρματα» νανοσωλήνων άνθρακα, ώστε να τροφοδοτηθούν με ηλεκτρική ενέργεια και μεγαλύτερες συσκευές.

Εξάλλου, οι ερευνητές του ΜΙΤ προσδοκούν, με χρήση διαφορετικών υλικών επικάλυψης του νανοσύρματος, να πετύχουν τη δημιουργία εναλλασσόμενου ρεύματος, πράγμα που ανοίγει νέες δυνατότητες, καθώς το εναλλασσόμενο ρεύμα αποτελεί τη βάση των ραδιοκυμάτων, π.χ. στις μεταδόσεις της κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: 6ers.gr

Tuesday, March 2, 2010

Τέλος στην ηλεκτρονική πρόσβαση των πανεπιστημίων στα επιστημονικά περιοδικά

Να κόψουν την πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις «τράπεζες» πληροφοριών τους, αποφάσισαν οι διεθνείς μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι επιστημονικών περιοδικών, καθώς η πολιτεία δεν έχει εξοφλήσει τις συνδρομές για τα έτη 2009-2010, ύψους 33 εκατ. ευρώ.
Με την απόφαση αυτή, χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές της χώρας χάνουν την πρόσβαση σε 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων των ΑΕΙ Α. Τρούμπη. Η παραίτηση του κ. Τρούμπη υποβλήθηκε «ως ύστατη έκκληση προς την ελληνική πολιτεία, προς αντιμετώπιση του μείζονος θέματος απαγόρευσης πρόσβασης των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων στις διεθνείς βιβλιοθήκες, λόγω αδυναμίας ή αδιαφορίας του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στην πληρωμή των συνδρομών σε αυτές».

Σύμφωνα με το Βήμα, το κονδύλι για την κάλυψη των οφειλών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει η έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.
Η 1η Μαρτίου, λοιπόν, ήταν η τελευταία ημέρα διανομής επιστημονικών τίτλων στην Ελλάδα από τον Εlsevier, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των πληροφοριών επιστήμης και υγείας παγκοσμίως, ο οποίος και δημοσιεύει περίπου 250.000 άρθρα τον χρόνο σε 2.000 περιοδικά.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι επιστημονικές συνδρομές σε διεθνούς εκδοτικούς οίκους χρηματοδοτούνταν από κοινοτικά κονδύλια, καθώς θεωρούνταν για τη χώρα μας στόχος αναπτυξιακός. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενέκρινε την ένταξη του κονδυλίου για τις ηλεκτρονικές επιστημονικές βιβλιοθήκες στο τέταρτο κοινοτικό «πακέτο» κονδυλίων (ΕΣΠΑ), καθώς κρίθηκε ότι αποτελεί πλέον λειτουργικό έξοδο και θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεών του.

πηγή: in.gr

Monday, February 15, 2010

Belousov Zhabotinsky Reaction

Διαβάστε και παρακολουθήστε μια χημική αντίδραση η οποία έχει χαρακτηριστικά ταλαντωτή!