Sunday, May 30, 2010

Πτυχίo Επιστήμης Υλικών & ETY ως προσόν διορισμού

 
Σε απάντηση σχετικού εγγράφου σας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας πληροφορούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, τα ακόλουθα:

1) Στο «Προσοντολόγιο» (Π.Δ/γμα 50/2001, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), γίνεται αναλυτική περιγραφή των απαιτούμενων προσόντων διορισμού για ορισμένους βασικούς για την λειτουργία των οργανισμών του δημοσίου κλάδους, όπως π.χ. ΠΕ Διοικητικός- Οικονομικός, ΠΕ Πληροφορικής, κ.λ.π. Εννοείται πως η παράθεση στο «Προσοντολόγιο» αυτών των κλάδων είναι εντελώς ενδεικτική, καθώς με τους οργανισμούς ή κανονισμούς τους οι διάφοροι φορείς του δημόσιου τομέα, μπορούν να προβλέψουν και άλλους κλάδους για την κάλυψη των ειδικότερων υπηρεσιακών τους αναγκών.
Στο πλαίσιο αυτό, στον κάθε φορέα εναπόκειται, ανάλογα με τις ειδικότερες υπηρεσιακές του ανάγκες και με γνώμονα το αντικείμενο των μονάδων που θα στελεχωθούν, ο καθορισμός με τον οργανισμό ή κανονισμό του των κλάδων προσωπικού που κρίνονται απαραίτητοι για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, καθώς και ο καθορισμός με τις οικείες οργανικές διατάξεις ή με την προκήρυξη πλήρωσης θέσεων, των τίτλων σπουδών, που καθορίζονται ως τυπικά προσόντα διορισμού συγκεκριμένων κλάδων ή ειδικοτήτων.
Όσον αφορά, ειδικότερα, στα προσόντα διορισμού, κριτήριο αποτελεί η βασική αρχή που διέπει το «Προσοντολόγιο», σύμφωνα με την οποία τα κατά περίπτωση κλάδου ή ειδικότητας απαιτούμενα προσόντα συνδέονται με τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας κατά βαθμίδα εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ). Κατά συνέπεια, για την κάλυψη θέσεων προσωπικού επί μέρους κλάδων ή ειδικοτήτων, όλων των κατηγοριών, ως προσόν διορισμού απαιτείται το κατά περίπτωση ειδικότητας ομώνυμο ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος σχολών της ημεδαπής, ή ισότιμος, αντίστοιχης ειδικότητας, σχολών της αλλοδαπής.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι απόφοιτοι των εν λόγω Τμημάτων έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων στο Δημόσιο κ.τ.λ. ομώνυμου κλάδου ή σε αντίστοιχους κλάδους, για τους οποίους στην σχετική προκήρυξη ορίζεται ως τυπικό προσόν διορισμού και ο εν λόγω τίτλος σπουδών, είτε με ρητή αναφορά του, είτε ως αντίστοιχο (ή ταυτόσημο) κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο.
Στην περίπτωση, βέβαια, της αντιστοιχίας (ή ταυτοσημίας) απαιτείται σχετική βεβαίωση, η οποία πιστοποιεί ότι το πτυχίο περί του οποίου πρόκειται στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο ενός από τα πτυχία που ζητούνται με την προκήρυξη, την οποία χορηγεί το αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου (άρθρο 26 παρ. 2 του Π.Δ/τος 50/2001, όπως ισχύει).
2) Επιπλέον, με πρωτοβουλία της υπηρεσίας μας, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και λοιποί φορείς του Δημόσιου Τομέα έχουν λάβει γνώση ενημερωμένων πινάκων, στους οποίους αναγράφονται αναλυτικά όλες οι ειδικότητες (τίτλοι σπουδών, κατευθύνσεις ή ειδικεύσεις) που παρέχει σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, κατά βαθμίδα εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και τα πτυχία των εν λόγω Τμημάτων, τα οποία ειδικότερα καταχωρήθηκαν στο γνωστικό τομέα των ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη κατά την δημιουργία νέων κλάδων και ειδικοτήτων ή/και τον καθορισμό σχετικών προσόντων διορισμού. Οι εν λόγω πίνακες βρίσκονται δημοσιευμένοι και στο δικτυακό τόπο της ΓΓΔΔΗΔ, www.gspa.gr, στην ενότητα Δημόσια Διοίκηση και ειδικότερα στα θέματα Οργάνωσης, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και του κάθε ενδιαφερόμενου.

3) Επιπλέον, υπάρχει πάντα η δυνατότητα των αποφοίτων των συγκεκριμένων Τμημάτων να συμμετέχουν, ως υποψήφιοι, σε προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, καθώς στον συγκεκριμένο κλάδο δεν τίθεται, καταρχήν, περιορισμός στον κύκλο των πτυχίων ή διπλωμάτων που γίνονται δεκτά ως προσόντα διορισμού για την κάλυψη θέσεων φορέων του δημοσίου τομέα, διευρύνοντας τις δυνατότητες των οργανισμών να αξιοποιήσουν περισσότερες κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού, κατά τη στελέχωσή τους.

Τέλος, όσον αφορά στη δυνατότητα διορισμού των αποφοίτων των Τμημάτων Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Επιστήμης & Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Εκπαιδευτικών Λειτουργών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποκλειστικά αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο οποίο διαβιβάζεται το παρόν, με συνημμένη τη σχετική επιστολή σας, για τις δικές του ενέργειες, λόγω αρμοδιότητας.

Το παρόν διαβιβάζεται και στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να το λάβει υπόψη του κατά την επεξεργασία των προκηρύξεων.


Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης


Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος

 Διαβάστε περισσότερα εδώ
Share

4 comments: